dijous, 28 de febrer del 2008

Feijoada


La feijoada és d'origen carioca (Rio de Janeiro) consdiderat el plat nacional. Consisteix en una olla de fesols negres cuinats amb una varietat de carn salada, fumada i fresca de diferents parts del porc, verdures i tot això en un caldo espès.

Ingredients: (6 persones)
- 800 gr de fesols negres
- 300 gr de porc fumat
- 350 gr de carn seca
- 350 gr de costella de porc
- 150 gr de xoriç fumat
- 2 cebes grans picades
- 5 tomàquets
- 3 grills d'all
- 1 tassa d'arròs
- pebre negre i sal a gust
Generalment es serveixen els fesols separats de la carn i s'acompanya amb farofa, grills de taronja i col picada sofregida amb all i oli.

Preparació:

- 1r pas: Preparem la carn de la feijoada: Els fesols i la carn seca hem de posar-los en remull la nit anterior en recipients separats. Al dia següent escorrem la carn i la posem en una olla de pressió gran amb aigua, juntament amb les costelles de porc, el porc i el xoriç. Ho cuinem a foc fort fins que comenci a bullir. Abaixar el foc, tapar i cuinar durant dues hores com a mínim.

- 2n pas: Preparem els fesols de la feijoada: En una altra olla amb aigua freda col·loquem els fesols a foc molt baix fins que comeci a bullir, es tapa i també es cuinen durant dues hores, com la carn. Colar els fesols reservant el caldo.

- 3r pas: Preparem el sofregit pels fesols: Ofegar les cebes picades finalment amb l'all picat fins que les cebes es posin transparents; afegir els tomàquets sense pell, sense granes i picats o ratllats; salpebrar al gust i cuinar durant 20 minuts a foc molt baix.

- 4t pas: Quan el sofregit està llest afegim part dels fesols i aixafar-ho amb una forquilla, incorporar la resta amb una tassa d'aigua on s'han cuit i posar-ho al foc durant 20 minuts sense deixar de remoure. Quedarà un caldo espès.

- 5è pas: Preparem l'arròs: Col·locar en una paella dues cullerades d'oli i els grills d'all, incorporar una tassa d'arròs i ofegar un parell de minuts removent; afegir dues tasses i mitja d'aigua bullent, barrejar perquè no s'enganxi l'arròs i deixar coure durant 20 minuts a foc lent.

- 6è pas: Servir separadament la carn picada en trossos petits, els fesols i l'arròs.
Eduarda Lirio